Sikkerhed når du rider og omgås heste

Der er altid en risiko involveret når du rider og omgås heste.

Vi er afhængige af de oplysninger du giver os for at matche dig med den rigtige riderejse, derfor er det vigtig, at du er åben og ærlig omkring din rideerfaring – den beskrivelse du giver os, vil også blive videregivet til dine værter før din ferie. Når du er på ferien, skal du altid følge guidens anvisninger når du rider eller er i nærheden af hestene.

Du skal altid bære ridehjelm en ridehjelm der opfylder gældende sikkerhedsstandarder når du rider og omgås hestene. På nogle ridt tilbydes der at du kan låne ridehjelm lokalt, men der er ingen garanti for at disse hjelme opfylder sikkerheden og du bør derfor altid medbringe din egen – det er også vigtigt at din ridehjelm passer dig ordentligt.  

Nedenstående er påmindelser om god praksis i omgangen med heste, som forhåbentlig er nyttig for alle – også for dig, som har redet i mange år.

Grundlæggende retningslinjer for sikkerhed i omgangen med heste:
Heste kan være uforudsigelig og ulykker kan ske, men hvis du bruger din sunde fornuft og følger følgende sikkerhedsforanstaltninger kan alvorlige uheld forebygges.

 1. Nærm dig altid en hest fra siden og tal, så den er opmærksom på at du er der (heste har to “blinde” vinkler – direkte foran og bagved den)
 2. Lav ikke høje lyde eller pludselige bevægelser omkring heste
 3. Når du går bagom en hest, sørg for at der er masser af plads
 4. Når du arbejder omkring hesten (f.eks. strigler eller sadler op) hold dig tæt til hesten, skulle det usandsynlige ske og den sparker ud, vil du derfor ikke blive ramt med fuld effekt.
 5. Sno aldrig træktov eller tøjler rundt om hånden
 6. Når du leder hesten ind i boksen, vend altid hestens hoved mod dig ved boksdøren, før du tager grimen af
 7. Når du slipper en hest løs på folden, drej hestens hoved mod hegnet, før du tager grimen af. Hvis mere end én hest bliver lukket ud, sørg for at der er masser af plads mellem hver hest og at alle tager grimen af på samme tid
 8. Hvis du ikke føler dig sikker på arbejdet omkring hesten (f.eks. løfte hove) eller er i tvivl om hvad du er blevet bedt om (f.eks. ved sadling), så spørg om hjælp
 9. Bær altid fornuftigt fodtøj omkring heste
 10. Husk at smykker (specielt ørenringe, ringe og halskæder) kan sidde fast og forårsage personskade
 11. Sørg altid for at løst tøj er knappet/lynet op, så det ikke pludselig kan flagre og dermed skræmme din hest

Grundlæggende retningslinjer for sikkerhed – og god etikette:
God ridesikkerhed – og etikette er en kombination af sund fornuft, god opførsel og respekt for heste og ryttere omkring dig.

 1. Du skal bære en ridehjelm, der opfylder gældende sikkerhedsstandarder, når du rider eller omgås hestene – selv hvis din guide eller andre ryttere ikke bærer ridehjelm, er det et obligatorisk krav fra os at du bærer ridehjelm på alle vore ridt.
 2. Når du rider, er du mere end blot en passager. Vær altid opmærksom på din hest, hvad du laver og hvor du rider
 3. Lyt altid til guidens anvisninger og følg dem – det er for din sikkerhed
 4. Rid aldrig forbi guiden, medmindre han/hun har sagt at kan du gøre det. Bliv i det tempo, der er fastsat af guiden
 5. Når du rider i en gruppe, må du altid være opmærksom på de andre ryttere. Rid aldrig af sted førend alle er i sadlen og er klar
 6. Lad ikke din hest komme for tæt på hesten foran, du kan blive sparket
 7. Skær ikke pludseligt ind foran andre heste, specielt ikke i galop eller ved springning, rid heller ikke forbi i højt tempo
 8. Gør en tjeneste for dine medryttere, giv mundtlige advarsler for fare (f.eks. huller og lave grene) og videregiv guidens meddelelser klart til rytterne bag dig når du rider
 9. Hvis du ikke føler dig tryg ved den hest du er blevet tildelt, så fortæl dette til guiden ved først givne lejlighed
 10. En anden rytters ben eller hest er ikke et godt gnubbested for din hest og kan resultere i bid og spark
 11. Heste kan blive forskrækket over pludselige bevægelser, kast derfor ikke ting (f.eks. tøj, kameraer) til eller fra en hest. Sid altid af, når du tager en jakke, trøje el. lign af eller på
 12. Ridning er en fysisk aktivitet. Jo mere i form du er, jo mindre træt bliver du og des mere vil du nyde din ferie.
 13. Hvis du tager billeder eller filmer fra hesteryggen, sørg altid for at én hånd holder på tøjlen. At tage billeder eller filme mens du galoperer, kan lede til uheld.

Hvis du har nogle spørgsmål eller kommentarer til noget af det ovenstående, er du velkommen til at kontakte os.

Advarsel: Dette er stærkt vanedannende            

 

POPULÆRE REJSER